СТЕЛАПРО КНИГИ,КРЕАТИВНО ПИСАНЕ,КРИТИКА,Роман Стъпки за издаване на книга

Стъпки за издаване на книга

Независимо дали сте опитен автор или начинаещ писател, проектирането на различните етапи от процеса на създаване на книга може да ви помогне да се ориентирате по пътя от идеята през ръкописа до публикуваната книга.

Стъпка 1: Идея за история

Всяка книга започва с идея. Ключът е да намерите тази, която ви дава достатъчно гориво, за да изстреляте цял роман.

Как да стимулираме креативността

Първият етап от процеса на публикуване е създаването на самата история. Много писатели черпят вдъхновение от личния си опит, своето въображение, мечти или други форми на изкуство. Други се потапят в изследвания, за да разкрият завладяващи истории или уникални гледни точки.

Колкото и да намирате вдъхновение в собствения си опит, четенето на възможно най-много книги — включително произведения извън вашия жанр и стил — ще разшири разбирането ви за това как могат да се разказват истории.

Стъпка 2: Проучете пазара

След като имате идея, струва си да се уверите, че не е нещо, което е направено многократно. Разбира се, това, че една идея вече е разгледана в книга или две, не означава, че не трябва да напишете книгата си. В крайна сметка агентите харесват, когато има сравними заглавия – особено ако книгите са успешни. Но не искате да имате идея, която е твърде близка до изключително успешно заглавие – като например да напишете поредица от книги за младо момче, което открива, че има магия и отива в училище за магьосници.

Стъпка 3: Проучете аудиторията си

Познаването на вашата аудитория е важно, тъй като оформя стила, тона и темите на вашата история. Проучете кои са вашите потенциални читатели, какво им харесва и защо.

Стъпка 4: Писане на ръкописа

След като имате идея, която ви вълнува и знаете за кого пишете, е време да пишете.

Създаване на очертания на книги като рамка

Преди да се потопите в действителния процес на писане, създаването на схема на книга може да осигури структурирана рамка за вашата история. Очертанията действат като пътни карти, като ви насочват през развитието на сюжета и развитието на героя и могат да помогнат за предотвратяване на блокада на писателя и да поддържат историята ви в правилната посока.

Структурирайте вашите глави и темпото

Когато пишете ръкописа си, помислете как структурирате главите си и поддържате завладяващо темпо. Увлекателните глави с плавни преходи могат да накарат читателите да прелистват страниците, нетърпеливи да разберат какво ще се случи след това. Намерете баланс между напрежение и освобождаване, за да запазите историята динамична.

Поставете си реалистични цели

Написването на книга е трудно начинание и поставянето на реалистични цели може да ви държи фокусирани и мотивирани. Определете постижим дневен/седмичен брой думи или етапи на писане, за да разделите процеса на управляеми времеви периоди.

Стъпка 5: Редактиране и преразглеждане

След като първата чернова на вашия ръкопис е завършена, е време за решаващия етап на редактиране и преразглеждане. Сега може да прецизирате историята си и да гарантирате че сте доволни от написаното. Наемането на бета читатели или редактор за разработка може да гарантира, че вашият ръкопис е солиден. Особено ако пишете фантастика, тези ранни читатели ще ви кажат дали вашият сюжет или герои имат проблеми.

 

След като вашият роман или нехудожествена книга е преработена, вие сте готови за редактиране на текста. Това не е стъпка, която можете да направите сами, тъй като писателите не могат да видят собствените си грешки и докато използването на софтуер като Граматически и Правописен редактор помагат, няма заместител на човек редактор.

Стъпка 6: Опции за публикуване

Вашият ръкопис е написан и редактиран и готов за света. Сега какво? Е, имате две опции за публикуване.

Традиционно или самостоятелно публикуване

Векове наред единствената жизнеспособна опция за авторите беше публикуването чрез традиционни издателства, които се справят с всеки аспект от процеса на публикуване, от редактиране до разпространение. Въпреки това, самостоятелното публикуване в днешно време се е превърнало в овластяваща опция за авторите да запазят творчески контрол и по-висок процент от възнагражденията.

Разбира се, самоиздаването е демократично и лесно. Всеки може да издаде книга, без първо да минава през различни критици.

Стъпка 7: Маркетинг и представяне

Без значение дали сте сключили традиционна издателска сделка или сте избрали да публикувате сами, след като книгата ви е готова, маркетингът и представянето са от решаващо значение за достигане до вашата целева аудитория и изграждане на читатели фенове.

Създайте своя авторска платформа

Платформата за автор включва вашето онлайн присъствие, като уебсайт за автор, канали от социални медии и имейл бюлетини. Изграждането на авторски платформи ви позволява да се свързвате с читатели, да участвате в дискусии и да споделяте вашата работа. Накратко, трябва да сте на платформите, които вашата аудитория предпочита.

Използване на онлайн маркетингови канали

Каналите за онлайн маркетинг – включително социални медии, книжни блогъри и виртуални представяния на книги – могат да ви помогнат да достигнете до по-широка аудитория. Ангажирането с книжни общности и сътрудничеството с влиятелни хора може да повиши видимостта на вашата книга. Извадете реклами в социалните медийни платформи. Свържете се с рецензенти на книги. Разпространете техните текстове възможно най-широко!

 

 

Филип Киншер

Филип Киншър е писател, редактор и музикант с пристрастие към фентъзи книги и рокендрол. Играе голф и си прави туршия.

СЕРИЯ САГА ЗА ТАЗИ ЧАСТ НА ВСЕЛЕНАТА

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

В Сторител излезе аудио романа “Хотел Созополско сърце”В Сторител излезе аудио романа “Хотел Созополско сърце”

„Хотел „Созополско сърце” е новият криминален роман на Стана Апостолова. Увлекателен, занимателен и интригуващ разказ за събития, свързани с едно убийство. За щастие – разказ, написан в най-добрата традиция на

За романа “Съвпадения” от Стана АпостоловаЗа романа “Съвпадения” от Стана Апостолова

Ако се използват думите на големия български поет Любомир Левчев: ”Словесното изкуство е винаги изповед – пред Бога, но знаеш, че ще подслушва и попът. Богът е читателят, а попът

ПЪРВОТО ПРАВИЛО ЗА ПРОДАЖБАТА НА ВАШИЯ РОМАНПЪРВОТО ПРАВИЛО ЗА ПРОДАЖБАТА НА ВАШИЯ РОМАН

Имайки предвид общия сюжет на вашия роман, помислете за тези пет неща. 1. Трябва да разберете очакванията на вашите читатели Художествената литература, и по-специално жанровата фантастика, се счита за литературен